Ekonomi

Binaların depremden daha az zarar görmesi için 10 öneri

Kahramanmaraş depreminin ardından uzmanlar, yapılmaması gerekenler ya da aksine yapılması gerekenler konusunda vatandaşları uyararak bu konuda farkındalık yaratmaya çalışıyor.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu da bu yönde bir brifing verdi.

Bilime ve sağduyuya çağrı

Tellioğlu, yeni ve kalıcı tedbirlerin alınmasının ancak bu yıkımlarda ortak sorumluluk alanlarının tespitini analiz ederek, ancak bilim ve ortak akılla mümkün olduğuna işaret etti.

Yapıların depremlerden en az hasar görmesi için neler yapılmalıdır?

İşte binaların depremden en az zarar görmesi için yapılması gerekenlere ilişkin İMKON’un 10 önerisi:

Bina stoklarını fay sınırının ötesine taşımak

bir-Büyükşehir belediyeleri ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uyumu ile geçmişte fay geçiş bölgelerinin imarlanarak oluşturduğu yapı stoklarının, şehirlerin yeni deprem master planlarına uygun olarak taşınması.

sağlam zemin

2-Deprem kuşağı olan ülkemizde kat fiyatlarının dayanıklılık oranına göre çarpılması gerekir.

Kentsel dönüşüm rezerv alanı oluşturulmalı

3- Ülkemizde 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu’nun teşvik ve yaptırım gücü ile desteklenen deprem riski kapsamında; Ayrıca yapı yoğunluğu veya fay sınır ekseni nedeniyle yerinde dönüştürülemeyen alanlar için kentin tabanı belirlenerek ve cazibe merkezleri ile desteklenerek kentsel dönüşüm rezerv alanı oluşturulmalıdır.

Üniversite mezuniyetinden sonra uzmanlık dallarına göre eğitim verilmelidir.

4-İnşaat statik uygulamalarının projesine uygun yapılıp yapılmadığını denetleyen şantiye kontrol ve şantiye şefleri, inşaat proje uygulama müfettişi olarak üniversite mezuniyetinden sonra uzmanlık dallarına göre eğitim stajlarına ve sınavlara tabi tutulmalıdır.

Betona su katanlar cezalandırılmalı

5-Slammı betonun değerinden daha düşük tutup betona su katanlara gerekli sorumluluk ve cezai yaptırımlar uygulanmalıdır.

Statik yapıdan cezai sorumluluk münferit olarak getirilmelidir.

6-Statik yapıyı (demir ve betonarmeden) yapanlar ve sorumlular taşerona vermekle yükümlü tutulmalı ve sadece statik yapı müştereken ve müteselsilen sorumlu olmalıdır.

Küçük daireye erişim sağlanmalıdır.

7️- Deprem, kentsel dönüşüm ve çekirdek ailelerin bölünmesi nedeniyle vatandaşlarımızın konut ihtiyacı önemli ölçüde arttı. Bunun konut kiralarına yüksek oranda yansıması, belediyenin küçük daire (minimum metrekare) kuralının çok daha aşağılara çekilmesi ve konut üretimi teşvik edilerek vatandaşlarımızın konuta erişimi kolaylaştırılmalıdır. .

İş yeri olan tüm bina stoklarının gözden geçirilmesi gerekiyor

8- Son depremde 10’a yakın binanın kolonlarının kesildiğini veya statik yapının farklı şekilde hasar gördüğünü üzülerek gözlemliyoruz. Tedbir kapsamında işyeri bulunan tüm bina stokları gözden geçirilmeli ve bu konuda apartman/site yöneticileri sorumlu tutulmalıdır.

Konut arazisi ihtiyacı karşılanmalı

9-Bina üretiminde en büyük maliyeti oluşturan konut imarlı arsa ihtiyacının büyükşehirler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından üretilerek uygun esaslar üzerinden konut şubesine sunulması ve kentin planlı gelişimi. sağlanmalıdır.

Yükleniciler kayıtlı olmalıdır

10-Taahhüt dairesinin yıllardır kanuna dayalı bir meslek odasına sahip olma talebi karşılanarak, müteahhitlerin kayıt ve kayıt tutma sorumlulukları ölçüsünde eğitim belgelendirmesine tabi tutulmaları sağlanmalıdır.

Mevcut yapı stokunu ikiye ayırmamız gerekiyor.

Ciddi can ve mal kaybına neden olduğu için yıkılan mevcut yapı stokunu ikiye ayırabiliriz. Ruhsatsız olarak vatandaşların kendi elleriyle yaptıkları yapılar ve ruhsata tabi yapılar. Bu kümeyi 1999 depremi öncesi ve sonrası ruhsatlı yapılar yani deprem müdürlüğü ve yapı denetim kapsamına göre yapılmış yapılar olarak ikiye ayırabiliriz. Bu nedenle yıkılan her bina ruhsatsız, ruhsatsız ve yapıldığı yıla bağlı olan mevzuata göre değerlendirilmelidir.

Gözden kaçırma İnşaat mühendisliği için yapılan uzmanlık sınavı önerisi Haberin Detayları

arguvanajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu