Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC ve Azerbaycan ziyaretlerinin ardından uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı: (1)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç’in NATO’ya üyelik süreciyle ilgili olarak, “NATO’nun terörle mücadele ayağı nerede? NATO bununla bir kere ilgilenmek zorunda. Biz bu işi hallettikten sonra Vilnius’ta kalkıp ‘El’ diyemeyiz. içeri, bebek gül bebeğim.’ sözlerini kullandı.
Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Azerbaycan ziyaretlerinden dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından KKTC ve Azerbaycan’a ilk resmi ziyaretlerini tamamladıklarını ifade eden Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile hem ikili hem de heyetler arası verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.
Erdoğan, KKTC’de Türkiye ile KKTC arasındaki güçlü bağların altını çizdiklerini belirterek, ikili gündemdeki konular ve Kıbrıs sorununa ilişkin son durumu değerlendirdiler.
Maruz kaldıkları tüm haksız ve hukuksuz ambargolara rağmen Kıbrıs Türkü’ne devlet hizmeti sunmak için ortak çabalarını değerlendirdiklerini ifade eden Erdoğan, “KKTC’yi dünyanın merkezi haline getirmek için attığımız ve atacağımız adımları değerlendirdik” dedi. Doğu Akdeniz’de cazibe, Türkiye’nin hak ve çıkarlarını korumak, Doğu Akdeniz’de barış, güvenlik, istikrar ve refahın sağlanması için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Adanın unsuru olan Kıbrıs Türkleri önceliğimiz olmaya devam edecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lefkoşa’dan sonra Bakü’ye gittiklerini hatırlattı.
İlham Aliyev ve Azerbaycan halkının 6 Şubat depremleri sonrasında Türkiye ile gösterdikleri dayanışmayı hiçbir zaman unutmayacağını vurgulayan Erdoğan, “Azerbaycan kardeşlerimiz de kendi halkımız gibi seferber oldu, depremzedelerimiz için harekete geçti. Azerbaycan halkının seçim sürecindeki manevi desteği.Tıpkı İstanbul gibi Bakü’de de birebir coşku, heyecan, birebir memnuniyet yaşandı.Azerbaycanlı kardeşlerimiz de seçim zaferimize bizim kadar sevindi. Kendilerine manevi destekleri ve duaları için teşekkür ederek gündemimizdeki konuları detaylı bir şekilde görüştük.” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, Ermenistan ile normalleşme süreçlerinde kaydedilen ilerlemeyi değerlendirdiklerini vurgulayarak, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış sürecinde ilerlemenin Türkiye’nin Ermenistan ile ilişkilerinin normalleşmesi için önemli faydalar sağlayacağını vurguladı.
“Türk dünyasının birliği ve huzuru için Azerbaycan ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz”
Yaşanan bunca acıların ardından bölgede barışın kapısını açık gördüklerini ve bu fırsatın kaçırılmaması için ilgili tüm tarafların sorumlu davranmasını beklediklerini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Azerbaycan ile Stratejik İşbirliği Kurulu ve Karma Ekonomik Kurul gibi sistemlerimizi işleterek ikili ilişkilerimizde yakaladığımız ivmeyi sürdürmek istiyoruz. Başta Türk Devletleri Örgütü olmak üzere bölgesel işbirliği ve istişare sistemlerimizi daha da güçlendireceğiz. Azerbaycan ile Türk dünyasının birliği ve istikrarı için çalışmaya devam edeceğiz.Bu tarihi ziyaretin mevcut dayanışmamızı pekiştirdiğine inanıyorum.Ziyaretlerimizin ikili ilişkilerimizle birlikte tüm bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.Bir kez daha, Şahsım ve milletim adına bana, eşime ve heyetime gösterdikleri samimi ev sahiplikleri için Sayın Tatar ve Sayın Aliyev’e teşekkür ederim.”
“Endişemiz bu yüzyılda tüm ülkelerle aynı anlayışla bir arada olmaktır”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye Asrı’nın dış politikadaki yansımalarını nasıl göreceğiz? Türkiye’nin yeni dönemde ekseni Batı’ya mı odaklanacak yoksa diğerlerini etkilemeye devam edeceği bir dönemin kapılarını mı aralayacak? coğrafyalar ve denge politikasıyla zirveye mi taşıyor?” Soru üzerine şu açıklamaları yaptı:
“Cumhuriyetimizin 100. yılını idrak ettiğimiz bu yılda Doğu-Batı ayrımı yapmak ilkelerimizden biri değildir. Batı’ya ne kadar yakınsak Doğu’ya da o kadar yakınız. Bizim sorunumuz özellikle bu yüzyılda. tüm dünya ülkeleri ile birebir anlayışla ortada olmak… Hepsiyle görüşmelerimizi en ideal şekilde sürdürmenin gayreti içinde olacağız.Çıkarlarımızı gerçekleştirmeye devam edeceğiz, bundan sonraki süreçte de rahat ve ilkeli bir şekilde tüm dünyayla birlikte sürdürdüğümüz… Dünyada barış ve istikrarın hakim olması için ne gerekiyorsa yapmayı temenni ediyoruz, etmeye de çalışacağız. Milletimizin hakları ile birlikte tüm insanlığın hak, hukuk ve ortak çıkarlarını bu örf ve adet temelinde savunmak asli sorumluluğumuzdur.”
Zengezur Koridoru
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın göreve başlama törenine katılımı, Türkiye-Ermenistan-Azerbaycan ilişkileri ve Zangezur Koridoru aşaması sorulduğunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paşinyan’ın davetlerini almasının değerli bir adım olduğunu söyledi.
Bu noktada Paşinyan’ın ülkesindeki birçok engeli ve muhalif anlayışı aştığını ve daveti kabul ettiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
“Başbakan Paşinyan ile ancak bu törende görüşebildik. Bu davete icabet ettiği için kendisine şükranlarımızı sunduk. Bu görüşmede, Karabağ dahil Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıyabilmelerinden dolayı şükranlarımızı ifade ettik. Ama biraz önce de belirttiğiniz gibi Ermenistan’da Paşinyan’a karşı takınılan tavır da çok değerli.Paşinyan şu ana kadar bu konuda geri adım atmadı.Zangezur Koridoru’na gelince Ermenistan’la ilgili bir sorun yok Zangezur Koridoru, İran “Nüfusu ağırlıklı olarak Müslüman olan iki ülkeyi kastediyorum. İran’ın burada böyle bir durumda olması hem Azerbaycan’ı hem de bizi üzüyor. Aslında bu onları da üzmeli. Burada vagon başına alınan ücretler de var maalesef.” Çok çok yüksek. , hem karayolu hem de demiryolu ile belki Pekin-Londra hattı açılırdı.”
Bir gazetecinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim sürecinde Azerbaycan’ı dışlayan bir koridor önerisi getirdiği yönündeki değerlendirmesi üzerine Erdoğan, “Kılıçdaroğlu demiryolundan, karayolundan vs. İpek Yolu Projesi ben de o daveti kabul ettim o hala devam eden bir şey bu devam eden bir şey o bir yerden duymuş muhtemelen ben öyle dersem buradan oy alır diye düşünmüştür. . Neyi bulduğu belli.” söz konusu.
İsveç’in NATO üyelik süreci
Önümüzdeki ay Litvanya’da yapılacak NATO Liderler Zirvesi’ni hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsveç, Türkiye’nin NATO üyeliğine olumlu bakıyor. Türkiye’nin İsveç’ten atmasını istediği somut adımlar vardı. Bu konudaki son durum nedir? ” Sorulması üzerine, olağanüstü bir durum olmadığı takdirde Vilnius’ta yapılacak zirveye katılacağını belirtti.
“İsveç’in bu beklentileri, bizim bu beklentilere uyacağımız anlamına gelmiyor. Bu beklentilere uymamız için öncelikle İsveç’in üzerine düşeni yapması gerekiyor.” Erdoğan, geçtiğimiz günlerde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile İstanbul’da bir görüşme yaptığını hatırlattı.
Erdoğan, Stoltenberg ile görüşmesine ilişkin şunları söyledi:
“Bizim kendisine söylediğimiz şuydu: Eğer bizden İsveç’in beklentilerine cevap vermemizi bekliyorsanız, öncelikle İsveç bu terör örgütünün bir zamanlar yaptığını yok etmelidir. Stoltenberg bunları bize anlatırken maalesef Türkiye’de teröristler sokaklarda gösteri yapıyordu. O dönem İsveç.Daha sonra İbrahim Bey o sahneleri muhatabına gönderdi ‘Cumhurbaşkanımız şu anda Stoltenberg ile görüşüyor ama İsveç’te yine teröristler gösteri yapıyor’ dedi. “İşi düzene soktunuz ve bu teröristlere sokakta şov yapma fırsatı vermediniz. Diyelim ki ‘İyi niyetle yaklaşmalıyız. Şimdi bu resimde bu konuya olumlu yaklaşamayız. Kaldı ki bu bir anayasal mesele değil, bir hukuk meselesi de değil. Bu nedir? Kolluk kuvvetleri Ne yapar? Kolluk kuvvetlerinin görevi onları durdurmaktır.
Cudi’de, Gabar’da, Tendürek’te, Bestler Dereler’de bu teröristlerin inine anayasayla mı, kanunla mı girdik? Hayır. Zaten kanunlarda ve anayasalarda kolluk kuvvetlerine tanınan haklar var. Bu hakları kullanın. Bu hakları kullanmayacaksınız, bize ‘Gelin İsveç’i NATO’ya alın’ diyeceksiniz. NATO’nun terörle mücadele ayağı nerede? NATO bununla bir kez ilgilenmeli. Bunu hallettikten sonra Vilnius’tayız falan diyip “el bebek gül bebek” diyemeyiz. Başdanışmanım Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç bugün İsveç, Finlandiya ve NATO’dan bir heyet ile Daimi Ortak Düzenleme’nin dördüncü toplantısını gerçekleştirecek. Onlara şu mesajı önceden verecek; ‘Yani bu, Başkanımızın görüşü, Vilnius’ta asla farklı bir şey beklemeyin.'”
Yunanistan ile ilişkiler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yunanistan’da 25 Haziran’da komşu ülkede bir seçim daha var. Miçotakis, seçilirse sizinle NATO’da görüşmek için fırsat kollayacağını söyledi. yeni dönem?” Soru üzerine şunları söyledi:
“Bizim seçimimizin ardından Miçotakis arayıp tebrik etti. Böyle bir süreç yaşandı. Dolayısıyla şu anda Vilnius’ta böyle bir şey olursa görüşmekten çekinmeyiz. Biz iki komşu ülkeyiz. Yeter ki bir açıklama olmasın.” Zaman zaman ileri geri vererek, husumetleri artırmak istemiyoruz.” “İndirgeme peşindeyiz. Onunla orada onun için konuşuyoruz. Burada doğal olan bir şey var. Söyleyeceklerimiz ortada. “pul ister misin?” Muhtemelen bunları birlikte konuşacağız. Bilin ki biz düşmanlarımızı çoğaltmak için değil, azaltmak için varız. Burası Türkiye, bu Erdoğan.”
(sürecek)