Haber

Kurban Bayramı öncesi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi uyarısı!

Özellikle kırsal kesimlerde bahar ve yaz aylarında kabusa dönüşen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ile ilgili değerli bir uyarı geldi. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Durdu, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşları uyardı.

“Ödün verirken bulaşabilir”

Abdulhamid Han Oditoryumu Erich Frank Konferans Salonu’nda üniversite sağlık çalışanlarına yönelik düzenlenen “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Eğitimi” etkinliğinde konuşan Doç. Dr. Durdu, “Bildiğiniz üzere Kurban Bayramı yaklaşıyor. Özellikle kırsal kesimde yaşayan insanlar kurban ibadetini kendileri yapmakta ve kurbanlarını kendileri kesmektedir. Bu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) için risk oluşturabilir. Çünkü hayvana yapışık olan ve hayvan sahibi tarafından fark edilmeyebilecek olan kene bulaşmaya neden olabilir. Veya halihazırda enfekte olmuş bir hayvanın kanı gibi vücut sıvılarından bulaşma riski söz konusu olabilir. Bu nedenle fedakarlık yapan vatandaşların son derece dikkatli olması ve korunması gerekiyor.

“En çok vaka Türkiye’de”

Doç. Durdu, Türkiye’nin dünyada en fazla KKKA vakası görülen ülke olduğunu belirtti. Durdu, “KKKA, Türkiye’de ilk kez 2002 yılında dikkat çekmeye başladı. 2018 yılına kadar Türkiye’de toplam 11 bin vaka görüldü ve bu vakaların 528’i ölümle sonuçlandı. Bu da yüzde 4,78 ölüm oranı anlamına geliyor” dedi. Bu yıl çok fazla olay olmadığına dikkat çeken Doç. Durdu, “Bunun sebebini hava şartları olarak ön görüyoruz. KKKA hastalığı, hastalığın bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında ayrıntılı olarak konuşan Doç. Dr. Durdu, KKKA vakalarının görüldüğünü söyledi. 2020 yılına kadar 37 sağlık çalışanında rastlandı ve bunlardan 5’i ölümle sonuçlandı.

haber-kozluk.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu