“40 kadar ülke Paris Olimpiyatlarını boykot edebilir”
Polonya Sporve Turizm Bakanı Kamil Bortniczuk, 40 kadar ülkenin 2024 Paris Olimpiyatlarını boykot edebileceğini ve bunun tüm etkinliği anlamsız kılacağını söyledi.
Duyurudan kısa bir süre önce Polonya, Litvanya, Estonya ve Letonya, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) Rusya ve Beyaz Rusya’dan sporcuların etkinlikte yarışmasına izin verme planını reddetti.
Ukrayna da böyle bir durumda Paris Olimpiyatlarını boykot edeceğini açıklamıştı.
IOC Perşembe günü olası bir boykotun yalnızca “sporcuları cezalandıracağını” söyledi.
Bortniczuk ayrıca, İngiltere, ABD ve Kanada merkezli 40 ulustan oluşan bir koalisyonla 10 Şubat’ta yapılacak toplantıdan önce IOC’nin planlarını bozmanın mümkün olacağına inandığını söyledi.
“Bunu göz önünde bulundurarak Olimpiyatlardan önce zor kararlarla karşı karşıya kalacağımızı düşünmüyorum. Olimpiyatları boykot edersek, parçası olacağımız koalisyon o kadar geniş olacak ki oyunların yapılmasını anlamsız kılacak. Spor ve Turizm Bakanı söyledi. ekledi.
IOC geçen hafta Rusya ve Beyaz Rusya’dan gelen sporcuların Paris’te tarafsız bir bayrak altında yarışmalarına izin verecek bir “yol bulacağını” açıklamış ve “pasaportları nedeniyle hiçbir sporcunun gözaltına alınmaması gerektiğini” belirtmişti.
Komitenin planı farklı ülkeler tarafından kınandı. Birleşik Krallık hükümeti açıklaması, planın “savaş gerçekliğinden dünyalarca uzak” olduğunu söyledi.
Ukrayna Spor Bakanı Vadym Guttsait, Rusya ve Beyaz Rusya’dan gelen sporculara yönelik yasağın devam etmesi için ülkesinin spor birimlerinin uluslararası federasyonlarla “iletişimlerini güçlendirmesi” gerektiğini belirtti.
IOC, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden hemen sonra ülkelerin sporcularını yasaklamıştı.
Ancak IOC Lideri Thomas Bach daha sonra bu yasağın sporcuları koruma amaçlı olduğunu söyledi ve artık ayrımcılığa uğramamaları gerektiğini savundu.
Letonya, Litvanya, Estonya ve Polonya’nın spor bakanları, “Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin onu rekabete geri getirme çabalarının reddedilmesi gerektiğini” söylediler:
“Tarafsızlık kisvesi altında Rus ve Belaruslu sporcuları uluslararası spor müsabakalarına döndürme çabaları, bu ülkelerin siyasi kararlarını ve yaygın propagandasını haklı çıkarıyor.”
Bu ülkeler ayrıca “tüm uluslararası spor organizasyonları ve federasyonlarına” Rus ve Belaruslu sporcuları savaşın sonuna kadar uluslararası yarışmalardan dışlamaları çağrısında bulundu.
ABD hükümeti, Rus ve Belarus spor yönetim organlarının uluslararası spor organizasyonlarından çıkarılmasını desteklediğini söyledi.
Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre, sporcuların Olimpiyatlar gibi etkinliklere katılmalarına izin verilirse, “Rusya veya Beyaz Rusya eyaletlerini temsil etmediklerinin kesinlikle açık olması gerektiğini” sözlerine ekledi.
IOC, Rus ve Belaruslu sporcuların müsabakalara dönüşü hakkında herhangi bir görüşme yapılmadığını yineledi ve boykot tehdidinin sonuçları konusunda Ukrayna ve diğer ülkeleri uyardı.
IOC, “boykot fikrinin Olimpiyat hareketinin temellerine ve temsil ettiği şeye aykırı olduğunu” söyledi:
“Boykot, tüm ulusal komiteleri ‘Olimpiyat Oyunlarına sporcu göndererek katılmaya’ zorunlu kılan Olimpiyat tüzüğünün ihlalidir. Tarihin gösterdiği gibi, önceki boykotlar siyasi amaçlarına ulaşmadı ve sadece Olimpiyat sporcularını cezalandırmaya hizmet etti.”